Haideti sa fim sinceri: in afara de cativa prieteni buni, cateva cunostinte interesante, petrecerile studentesti si abilitatea de a face copiute si conspecte, sistemul autohton de invatamant nu ne da nimic. Petreceti 3-5 ani si iesiti de acolo cu o diploma si cu un sac intreg de iluzii intr-o mana si asteptari nerealiste in cealalta. Aveti un mare noroc daca la terminare facultatii aveti deja un serviciu de 1 an – 2 (altfel va veti confrunta cu o concurenta acerba pe piata muncii si imposibilitatea de a te angaja la un post de munca cat de cat acceptabil sau veti merge sa cuceriti un oras cu milioane de locuitori sau capitala tarii tale/unei tari straine). Insa profesorii de la universitati ne baga in cap multa teorie, din care 90% niciodata si nicaieri nu va fi aplicata si ne alimenteaza cu 5 mituri periculoase, care nu au nimic de a face cu realitatea.
“Cei mai buni studenti vor obtine cele mai bune rezultate”: acest mit mai functioneaza cat de cat atunci cand merge vorba despre notele din carnetul de student. Insa dupa zidurile universitatii nu mai inseamna nimic. Stiti unde au ajuns 4 sau 5 din cei mai buni studenti de la specializarea noastra dupa vreo 2 ani de la absolvirea magistraturii? Corect, au ajuns someri. Din acesti 5, doar unul (daca nu ma insel) munceste pe specializarea pe care a absolvit-o. Nici o corelare intre “zecii” (ori “100 de puncte”, in cazul universitatii mele) si succesul in viata dincolo de granitele “alma matei” nu exista. Exista doar legatura dintre insistenta, abilitatea de a utiliza cu folos invataturile, chiar si in situatii nefavorabile si imprejurarile vietii, dar in nici un caz intre viata si carnetul de student.
“Cu cat munceste mai mult omul, cu atat mai multa experienta si competenta are”: pe acest mit este construit tot sistemul birocratic din tarile CSI si aproape tot sistemul nostru de invatamant. Oriunde veti merge, va veti intalni cu o doamna de 40-50 de ani care deja de ani buni sta in fotoliu, nici macar la finele anului 2013 nu se poate folosi de computer. Dar, cu toate acestea, se considera un colaborator valoros si un pedagog cu experienta, pentru ca munceste de 15-20 de ani aici. In acelasi timp, am (si cred ca si dumneavoastra aveti) nu mai putin de 10 cunoscuti si prieteni care la 20-28 de ani au capacitati, cunostinte si idei de 5 ori mai mari decat aceasta “tanti” la cei 50 de ani ai ei (si multi din ei au reusit deja sa munceasca 5 ani in companii mari, agentii si start up-uri, capatand experienta si cunostinte pe care nici un functionar care a stat 15 ani in fotoliu sau un profesor teoretician nu le vor obtine). Chiar vreti sa invatati de la oameni care timp de 10 ani vorbesc din unul si acelasi manual?
“Toate deprinderile pot fi apreciate si masurate”: mitul care functioneaza de minune in universitate, unde tuturor “pe merit” poti sa le pui notele in carnet. Si pe urma specialistul “cu diploma” trebuie sa faca doi ani practica, nu teorie. Deprinderile in aceste sfere, precum designul, proiectarea interfetelor, copywriting, marketingul online sunt greu de apreciat (deoarece nici o instituie serioasa din tara nu pregateste web designer sau copywriter, iar persoana care are 2 proiecte in portofoliu nu e identica in deprinderi cu acea care timp de 2 ani are 25 de proiecte la activ).
“Sunt autoritati recunoscute si trebuie sa acceptam acest fapt”: dogma preferata a profesorilor si sefilor de scoala veche. Acest mit isi are radacinile din vremurile in care “partidul stia mai bine”, iar munca politicienilor si economistilor cu vechime de 80 de ani era o sursa incontestabila de teorie si practica pentru toate tipurile de activitate: de la stiinta si medicina pana la pictura si literatura. Acum in oricare sfera (in afara de fizica cuantica si teoretica) revizuirea dogmelor si conceptiilor se intampla cam o data la 4-5 ani. Capul pe umeri si capacitatea de a analiza si cerceta sunt mult mai importante decat credinta de neclintit in faptul ca “ceea ce scrii cu penita nu tai cu bardita.”
“Trebuie sa respecti regulile”: daca acest mit ar fi fost adevarat, atunci nici Steve Jobs, Bil Gates, Bob Dylan, Mark Zuckerberg, fratii Klichko si Tiger Woods nu ar fi existat. Lipsa regulilor nu inseamna ca trebuie sa treci strada pe rosu, sa mananci cu mainile in loc de furculita si sa injuri in locurile publice. Lipsa de reguli inseamna ca nu exista o reteta universala sau o schema a vietii obisnuite pe care trebuie sa le urmezi, pentru ca toti cei din jur sa fie multumiti, iar voi sa va incadrati in schema “gradinita-scoala-facultate-serviciu-casatorie-copii-apartament-ipoteca-nepoti-batranete-pensie-moarte”. De fapt, educatia in facultate o primim nu pentru a urma regulile, ci pentru a ne ridica nivelul de cunostinte intr-o anumita nisa si pentru a crea ceva nou ce contrazice vechea schema a legaturilor marfuri-bani, socioculturale si tehnologice in societate. Numai ca in institutiile superioare de invatamant autohtone au uitat de acest mic detaliu.
Fiecare dintre noi este un geniu, dar daca judeci un peste dupa capacitatea lui de a urca un copac, acel peste toata viata va trai cu credinta in incompetenta sa. Albert Einstein
Sunt sigur 100% ca si dumneavoastra aveti propriile “mituri”, cu care puteti completa aceasta lista. Nu va rusinati: cat mai curand veti intelege, de indata ce parasiti incaperile universitatilor, despre ce anume v-au amagit, va va fi mai usor sa va despartiti de iluzii si sa obtineti succes real si nu doar teoretic.
- Facebook18
- LinkedIn0
- Facebook Messenger
- Total: 18
Tocmai am intrat la facultate, stiind toate aceste lucruri, dar totusi o vad ca pe ceva necesar. Nici macar nu imi trece prin cap ca imi voi gasi o slujba in acel domeniu. Singurul motiv pentru care am intrat la facultate este sa am o diploma si poate sa ma angajez , in timpul studiilor, undeva , ca peste tot vezi studenti, in orice suermarket, magazin , rar intr’o firma renumita, poate asa voi castiga experienta intr’un domeniu , cine stie…
Nu sunt chiar mituri, in mare parte sunt adevarate.
Primul: ca sa fii cel mai bun, tre’ sa si intelegi ce inveti acolo. Daca ai inteles, poti aplica. Deci chiar esti cel mai bun. Inca sunt studenta si lucrez intr-un domeniu foarte apropiat de cel in care studiez. Se simte foarte tare chiulangita cronica de care am suferit in primii 2 ani, la unele materii. Plus ca o colega de serviciu imi e colega si la scoala. Se vede clar o diferenta de atitudine, mod de organizare etc, in favoarea ei. Ca sa nu mai adaug ca facultatea e mult mai usoara ca munca. Daca nici in facultate nu te descurci, ce te faci la job?
Al 2-lea e adevarat doar daca munca aia nu devine rutina. In cazul doamnei din fotoliu, ai dreptate.
Si 3 zic ca e adevarat. La orice lucrare, din orice domeniu, poti masura timpul de efectuare, in ce masura a respectat cerintele, efectele viitoare…
Iti dau dreptate 100% doar la ultimele 2.
O intrebare am: de ce tineretul contesta asa tare invatamantul? Daca tu, ca student, n-ai muncit o zi in viata ta in domeniu, cum poti decide daca o materie iti va trebui sau nu in cariera? Asta ca sa nu mai vorbesc de elevi, ca aia clar n-au habar pe ce lume sunt.
Si inca una: de ce sa copiezi la examene? La ce te-ai mai dus la facultatea aia daca nu te intereseaza nici macar materiile???
Andreea, daca eu, ca student care n-a muncit o zi din viata in domeniu nu pot decide daca o materie imi va trebui sau nu in cariera, cei ce ne invata, profesorii, acei oamenii cu experienta– ei stiu asta, nu? saaau cel putin asa ar fi firesc; si atunci ei ar trebui sa aleaga cu simt de raspundere aceste cursuri, pt ca acestea ne modeleaza pt viitor; din pacate in romania invatamantul e sub orice critica, invatam din generala si paaana la masterat o mie de materii, din o mie de domenii, pt caa, nu-i asa, “tre’ sa stim de toate” ; si uite asa ajungem sa stim nimic despre nimic, traim doar cu impresia ca suntem zei.
Fii convins ca au ales materiile cu extrem de mult simt de raspundere atunci cand a fost momentul. Si e normal sa inveti cate putin din toate. Iti dau ca exemplu domeniul meu, ingineria medicala. Pot munci cu aparate medicale, implanturi sau proteze. De unde stiu eu, ca studenta, pe ce o sa muncesc exact? Cine imi garanteaza mie un job strict cu aparate medicale, ca sa pot ignora materiile despre implanturi si proteze?
Inteleg ca ti-e lene sa inveti si de-aia ai senzatia ca multe materii sunt de umplutura, dar nu sunt (cel putin in cazul meu). Si sa mai stii ceva: o informatie in plus nu strica niciodata (mai ales daca e in defavoarea distractiei) dar una in minus strica tare de tot.
Lasa, draga Andreea. Munceste tu corect, nu copia si asculta tot ceea ce iti spun profesorii fara sa contesti nimic.
Noi, astia, restul bagabontilor si a celor care nu stim pe ce lume ne aflam preferam sa contestam orice auzim si sa nu luam de bun nimic din ceea ce ne este spus.
Spor la invatat!
nu sunt mituri.
Sunt pe cat se poate de reale si importante!
Doar respectand regulile respective poti sa ajungi unangajat ordinar care nu e dispus sa-si asume riscuri si sa realizeze ceva in viata. Daca mai si contracteaza ceva credite, devine ANGAJATUL PERFECT.
Am absolvit facultatea de Inginerie Auto la Arad in 2012, 67 de studenti din care maxim 10 profesam in domeniu, majoritatea dintre cei mai buni au ajuns someri cu diploma sau agenti de vanzari, taximetristi etc…. 🙁
Ce inseamna pentru dumneavoastra cel mai bun in domeniu?
Fiecare om are posibilitatile lui in viata .Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentu tot ce facem in viata .
Fiecare om este unic ;poate avem si trasaturi , experiente comune cu alte persoane , dar avem si altele , proprii .
NU suntem trasi la indigo.
Daca mergi la facultate doar pentru diploma atunci cele 5 sau mai multe mituri se aplica si nici nu trebuie sa te miri de ce…
Citind mesajul despre doamna de 50 de ani care nu stie sa foloseasca calculatorul si e de moda veche, as indrazni sa va sfatuiesc sa va abtineti de la asa comentarii; ca o persoana de 50 de ani, cu specializari si multa munca in domeniul computerelor si nu numai, va spun doar atat:
Timpul zboara, ca maine veti avea si voi 50 de ani, varsta de pensionare va fi 65-67, va trebui sa invartiti ceva pana la pensie…credeti ca veti fi la fel de prolifici ca acum? credeti ca veti stapani technologiile de atunci ca cei care vor avea 20-30 de ani? nu, veti tine de scaun la fel, si veti invoca lipsa de respect fata de cei batrani..si apoi 50 e noul 30, nu-i asa?
Sau poate re-inventam legile spartane si aruncam in prapastie pe cei bolnavi si batrani? mai ganditi-va si feriti-va de comentarii legate de varsta, se vor intoarce impotriva voastra ca bumerangul…in no time!!!
Daca nu esti in stare sa stai la curent cu ultimele tehnologii, cu ultimele inovatii, devii unul cum ziceai si tu “care tine de scaun”. Cu ce ajuti societatea prin a tine de scaun ? Cu ce, te intreb eu.
Trebuie sa demonstrezi in mod constant ca meriti acel post. Daca nu-l mai meriti, you step fuc//ng down.
Stefan dupa logica ta pretioasa ar trebui sa-i omoram pe toti cei care au 40-50 de ani , nu?
Adevarul ca esti un filozof modern lipsit de cultura generala si capacitati intelectuale.
”Miturile” astea despre viata nu sunt gresite ci modernizandu-ne trebuie sa le completam sau pe unele sa le excludem dar asta depinde de personalitatea fiecaruia, deaia putem alege ce sa facem cu viata noastra.
p.s nu am chef sa corectez, daca sunt greseli gramaticale folositi-va creierul sa intelegeti mesajul.
Intelegeti ceea ce inseamna modern prin cunosterea trecutului.
Degeaba aveti cunostiinte despre modul de fabricatie al unui procesor de generatie noua, daca nu stiti ce este un Z-80.
Sunt de acord cu ce a spus Elena. La 40-50 de ani oamenii nu mai sunt atat de prolifici. Poate natura profesiei nu le permite sa se documenteze si sa se reinventeze atat de mult cat ar fi necesar. Iar daca aceia au si o familie care le ocupa timpul si pentru care acel loc de munca este necesar pentru ei, nu poti sa-i condamni.
Oricum, a judeca pe oamenii din jur nu este productiv (nu ne ajuta la nimic). Cel mai bun lucru este sa ne vedem de treaba, sa dam tot ce-i mai bun si rezultatele + sansele nu vor ezita sa apara.
Societatea e pentru oameni sau oamenii pentru societate? Suntem doar niste unelte de folosit si dupa ce nu mai suntem “performanti” la gunoi cu uneltele vechi? Asta sa fie omul . o unealta, un robotel in slujba unei abstractii numita “societate”? Atunci ar fi de dorit inlocuirea oamenilor in 90% din cazuri cu roboti. Pentru ca omul – imbatraneste, decade, se imbolnaveste, e plin de fluide si excretii, nu e obiectiv 100% ci are sentimente si e irational. La GUNOI cu oamenii caci sunt inutili SOCIETATII! Eutanasia batranilor e cea mai buna solutie, aici incadram si handicapatii, copiii care nu sunt doriti, oamenii bolnavi, ofticosi, depresivi etc nu mai e nevoie de ei caci nu sunt folositori societatii…..
Eu am terminat facultatea de limbi straine anul acesta. 90% din promotia mea lucreaza in acest domeniu, deja! Peste jumatate dintre colegi lucreaza in cadrul aceleiasi firme, iar majoritatea s-au angajat in vara aceasta imediat dupa licenta.
dupa cum scrie si in articol, fiecare persoana are “reteta” lui de succes. Aceasta “reteta” reprezinta un drum parcurs paralel intre viziunea(dorinta ,sperantele tc.) mea si asa numita institutiile de invatamant superior. Daca aceste doua lucruri la un moment dat nu au ca punct final inceperea sau cladirea unei cariere de succes asta inseamna ca viziunea mea nu este compatibila cu “viziunea” institutiei de invatamant aceasta duce la – ghici ce?- wrong way!
Deci! Sa incepem cu inceputul…
Cei mai buni studenti vor avea cele mai bune rezultate, doar daca vor gasi de lucru si doar daca isi vor dori salariile mizere din aceasta tara. Cum multi nu intentioneaza sa ramana aici (dintre studentii buni ma refer), raman doar cei care nu sunt asa de buni => sistem praf!
Cu cat munceste omul, cu atat mai multa eperienta si competenta are…pai sa vedem. Daca eu, ca student, lucrez pe perioada facultatii la McDonald’s sau mai stiu eu ce job, part time, ca sa imi permita sa termin si facultatea…la ce imi foloseste mie experienta aia? Daca sunt la politehnica, sau medicina sau mai stiu eu ce, cum pot eu sa adun experienta in acel domeniu daca toate firmele cauta experienta in domeniu pentru a nu mai cheltui bani cu formarea? Foarte rare sunt firmele care ia studenti si ii formeaza strict pe ce le trebuie lor, inca din perioada facultatii, pentru ca acea firma stie de ce oameni are nevoie, iar experienta se formeaza in timp ce studentul isi definitiveaza studiile.
Toate deprinderile pot fi apreciate si masurate… Pai sa imi aratati mie unul care a iesit din facultate si a stiut tot cand s’a dus intr’o firma sa lucreze. Cum spuneam si mai sus, nu stiu cei din facultate ce le trebuie celor de la firma X. Sunt oameni capabili doar sa toceasca si sa ia note bune, iar daca ii intrebi dupa o saptamana ce a invatat, nu mai stiu nimic. Atunci pune’l practic sa faca ceva ce tine de facultate si sa vedem daca reuseste.
Sunt autoritati recunoscute si trebuie sa acceptam acest fapt… Cum imi spunea mie un profesor la facultate: “Oricum, in orice domeniu o sa lucrati, chiar si pe specializarea voastra, mai mult de 1% din ceea ce invatati aici, nu o sa va trebuiasca.”
Invatamantul romanesc este la pamant. Va dau exemplu pe cel din Austria, ca sa ramanem in Europa. Pai acolo daca vreau sa invat aerodinamica, imi aleg doar cursurile care tin de aerodinamica si doar la acelea ma duc. Nu invat toate materiile, ca sa am o varza generala in cap, doar pentru ca asa trebuie, asa e normal. Nu frate! Daca eu aia vreau sa invat, pai ma focusez doar pe lucrul acela. Matematica, materiale, tractiuni, fizica etc.
Sistemul de invatamant romanesc iti umple capul cu multe chestii nefolositoare, iar in cei cativa ani de facultate, nici macar practica nu se mai face cum se facea, ca sa poti sa spui ca ai lucrat macar ceva in acel domeniu…
Trebuie sa respecti regulile… Pai stiti cum e chestia aia: regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Daca ne’am ghida numai dupa Biblie, sau numai dupa codul civil si penal, pai am fi doar niste roboti. D’aia suntem specia dominanta pe Terra, d’aia avem discernamant, ca sa gandim, ca sa luam propriile decizii, bune sau rele. Suntem responsabili de ele si ni le asumam. In societatea noastra, daca vii cu ceva nou, esti blamat si apostrofat, doar pentru ca nu este in tiparul obisnuit. Nu esti lasat sa te exprimi liber. Noi suntem invatati de mici sa ne supunem si sa nu facem ceva gresit, ca Doamne fereste…
Din aceasta cauza suntem unde suntem, iar politicul face ca ca pe clasa muncitoare.
Cat despre functionara de 50 de ani…vrei sa ramai in sistem, actualizeaza’te! Vrei sa iti pastrezi job’ul, pune’te la curent cu tendintele! Nu trebuie sa fi as, dar trebuie sa ai habar ce inseamna un mouse, o tastatura si un folder, si sa poti sa te descurci cu ele cat de cat.
In concluzie: **** the system!!!
Comentariul este gandit la un pahar de bere sau o cafea Starbucks pe banii parintilor…
Experienta la McDonalds ajuta foarte mult nu conteaza ce domeniu de activitate urmezi:
1- castigi niste bani si nu mai esti o povara pentru familie; sau iti cumperi manualele cele mai grozave ca sa devii inginerul sau doctorul cel mai vestit;
2- te obisnuiesti cu disciplina unui program, sculat la o anumita ora, sa fii punctual, sa asculti si sa intelegi ce vrea superiorul tau, sa ai o conduita corecta intr-un colectiv de munca care e cu totul diferit de un grup ‘cool’ de studenti;
3 – sa ai ceea ce se cheama ‘customer skills’; ajuta in orice meserie si foarte mult in cea de doctor, daca vrei; chiar nu ar fi frumos sa vezi doctori zambind si intrebandu-te ce mai faci in loc sa se uite incruntati la plic? poti sa inveti sa te porti la McDOnalds; desigur ca trebuie sa si vrei, dar noi vorbim de vointza si dorintza omului de a fi bun in meserie si nu intotdeauna sistemul e de vina;
4 – inveti sa faci curat si cat e de greu sa stergi dupa altii; cand vei fii asa un mare inginer si doctor, vei respecta mai mult femeia de servici si in acelasi timp vei stii ca sa-i ceri ca sa faca treaba mai bine;
5- sunt posibilitati de avansare si la McDonalds, au si ei manageri si alte slujbe atractive…
Astea sunt doar cateva exemple care imi vin in minte la repezeala; eu zic sa munciti unde apucati si sa invatatit cat puteti de mult; cursurile nu sunt bune? aveti social media, Internetul, sunteti grozav de experimentati la chestiile astea, gasiti-va informatia acolo, studiati, incercati si lasati sistemul deoparte, de fapt sistemul sunteti voi insiva…
Zici tu ca este gandit la un pahar de bere sau cafea pe banii parintilor? Nici nu ma cunosti si deja iti dai cu parerea. Asta ca sa vezi deja unde gresesti!
Noi vorbeam strict de facultate si de ceea ce ne invata ea si cum putem sa adunam experienta in domeniul in care vrem sa profesam. Pai din ce imi spui tu mie mai sus, deja sunt un zombie al societatii care invata doar sa munceasca!
Si la facultate am un orar de respectat, si la facultate trebuie sa am o conduita adecvata, si la facultate trebuie sa lasi curat dupa tine, iar daca esti om, stii sa apreciezi orice job, cu atat mai mult pe cel al femeii de serviciu care curata dupa toti nesimtitii!
Am lucrat cu astfel de oameni, dupa care trebuie sa strangi, asa ca te rog frumos, nu imi spune tu mie ce inseamna munca in astfel de conditii!
Pai doamna sau domnisoara, daca eu lucrez la Mc si angajatorul postului pe care il urmaresc eu (cu ardoare) vrea experienta doar in ceea ce il intereseaza pe el, cum Doamne iarta’ma ma ajuta pe mine jobul acela de la Mc in a capata experienta? Singura experienta care o capeti este aceea de a lucra intr’un colectiv. Atat!
Customer skills? Pai asta depinde numai de tine ca om! Daca esti un om deschis, daca esti sociabil si iti place ceea ce faci. Arata’mi tu mie ca toti angajatii McDonald’s iti zambesc (asta ca sa luam exemplul de fata, nu ca as avea ceva personal cu McDonald’s, Doamne fereste, nici nu am lucrat acolo).
Ce meserie inveti la Mc? Aceea de vanzator? Mda…o meserie de viitor, ce pot sa zic… Iar despre posibilitatie de avansare…am destule cunostiinte care au lucrat acolo si crede’ma ca stiu cum sta treaba. Nu e cu nimic diferit de orice alta firma din Romania care are conducere romaneasca.
Nu am zis ca acele cursuri care se fac in facultate nu sunt bune, dar am spus ca multe nu ne folosesc pentru ceea ce vrem noi sa invatam, si in loc sa se faca mai multa practica, iti umplu capul cu chestii nefolositoare. Asta era ideea mea!
Si insist, sistemul este de vina!
Suntem prea mici ca sa putem rezolva ceva, atata timp cat cei care ajung sus nu ne reprezinta!
sunt convinsa ca adevarul e undeva la mijloc intre ce spun eu si tu, dar insist sa afirm ca sistemul sunteti voi, fiecare dintre voi…angajatorul este si el roman, are familie, copii si el poate ca are comentarii pe diverse site-uri si cine stie ce zice…noi toti facem sistemul, nu e ceva abstract, nu e o masina, toti contribuim ca sa ne fie bine sau rau, ca sa facem bine sa rau celorlalti; as vreea sa stiu de unde sa incepem sa schimbam ceva…poate fiecare din coltul lui? indiferent de cat de insignifiant pare…
Chestia este: care sistem? Eu spun ca decat sa invat 1000 de lucruri, mai bine invat unul si bun. Aici este gresit sistemul, pentru ca nu te poti axa doar pe ceea ce vrei, trebuie sa inveti absolut totul.
Daca eu vreau sa excelez intr’un domeniu, nu inseamna ca trebuie sa mai stiu 10 domenii pe langa si de aici apar discrepantele.
Avem multa materie de invatat ca si romani care vor sa invete si practica ioc!
Degeaba stii teoria, stii cum e vorba aia, practica te omoara…
Iar sistemul (de guvernare, din asociatiile stundentesti pana la guvern) este corupt si isi urmareste interesele lui, nu pe ale majoritatii. Toti, cand ajung undeva mai sus, uita de unde pleaca si se alatura celorlalti, in masinatiunile clasei politice de dupa ’89 (care clasa politica este aceeasi ca si inainte de ’89). Macar pe vremea lu’ Ceausescu stiai ca ai un serviciu dupa ce termini si liceul doar, acum poti sa fi sef de promotie la 5 facultati si sa nu ai un job. Dar sa mai si traiesti!
Este greu in Romania si tocmai din cauza asta spun ca toate valorile noastre pleaca, iar in tara raman cei care nu sunt pregatiti bine sau care au o baza materiala de unde sa porneasca.
Din cauza asta spun ca sistemul este defect, corupt si neloial oamenilor de rand.
Este greu sa realizezi ceva pe propriile puteri, fara a avea relatii, cunostiinte, fara a da “atentii” cui trebuie.
Chiar ca Romania este o tara frumoasa, pacat ca este locuita! 🙁
Eu zic sa luati aminte la cele 5 sfaturi de top de mai sus. Fac parte din ghidul supravietuirii unui sistem de invatamant comunist, care nu vrea sa se schimbe. In loc sa memorati informatii pentru note bune, mai bine va cultivati dorinta de a invata mereu ceva nou si de a fi mereu la curent cu tehnologia si trendul din domeniul care va intereseaza.
Selectia naturala functioneaza, cei care nu se adapteaza au de suferit.
Domnule myth buster,daca ai avea capacitatea aia intuitiva care o ridici in slavi ti-ai da seama ca judecarea unui peste dupa capacitatea de a se urca in copac nu prea fuge de judecarea unei “tanti”dupa capacitatea de a opera cu o tehnologie cu care pur si simplu nu e familiara.