pasiunea

Să îți descoperi și urmezi pasiunea nu e chiar ușor. De fapt, e nevoie de toată puterea, timpul și energia de care dispui să descoperi ce îți place să faci. Trebuie să sapi adânc în interiorul tău. Trebuie să sfredelești mai adânc decât adânc. Mergi în afund, în locul cel mai adânc până vei găsi străfundul unde poți vedea clar și găsi răspunsurile de care ai nevoie. E muncă grea.

Să îți explic: acum mulți ani în urmă, citind o carte despre cum să îți găsești pasiunea, și urmându-i instrucțiunile, am ajuns într-un punct în care trebuia să răspund la întrebări care îmi cercetau sufletul. Mi s-a făcut rău; eram îndurerat, cu totul dezorientat.

Stomacul mi se revoltase. Stresul de a trebui să cuget adânc la răspunsuri era prea mult, nu puteam să fac față. Motivul? Era prea tulburător să îmi dau seama că de fapt nu aveam nici cea mai vagă idee – nu știam deloc ce voiam. Aveam deja vreo 28 de ani și iată-mă, pierdut.

După un timp, m-a izbit: știam ce îmi dorisem la 19 ani, dar crescusem; îmi depăşisem pasiunea. Normal că și trebuințele mele se schimbaseră. Ca și aspirațiile. De aici, reacția de rău fizic.

Dacă ești în același punct, și te simți blocat, citește în continuare. E de folos.

Ai nevie de o inimă tare ca să pornești la drum. Îți trebuie curaj să continui în ciuda temerilor, efortului copleșitor și a nesiguranței.

Chiar dacă nu e drumul cel mai ușor sau mai confortabil, e singurul pe care mă pot imagina mergând. Mă simt fericit și împlinit. În acest articol am selectat câteva din întrebările pe care le adresez celor care au nevie de ajutor în a-și găsi și urma pasiunea. Le poți folosi și în alte scopuri, nu doar în identificarea pasiunii tale.

Înainte de a continua să citești, ia un pix și hârtie și notează răspunsurile fiindcă te va ajuta să te debarasezi de nesiguranța și teama copleșitoare.

Și ține minte: nu trebuie să îți găsești pasiunea ca să începi să acționezi. Mulți își fac din asta o scuză pentru a nu face nimic. Pasiunea ta te va găsi ea pe tine. Între timp, fă ceva. Nu aștepta.

1. Ce îți dorești de fapt?

O întrebare relevantă. Nu e vorba despre ce ar trebui sau nu să vrei. Deocamdată lasă deoparte ce ar spune prietenii, familia sau ceilalți. Ce te face pe tine să înflorești? Ce îți aprinde focul din suflet?

2. Ce ți-ai dori dacă  nu ar trebui să fii nefericit că nu ai obținut?

Am auzit această întrebare pentru prima oară la Michael Neil, formator de renume mondial. La început, m-a blocat, dar pe măsură ce se așeza, mi-am dat seama cât de puternică este această întrebare. Nu te grăbi să răspunzi, și notează-ți răspunsul. E ceea ce te face fericit acum, chiar dacă nu ar trebui să ai un țel viitor.

3. Ce te oprește?

Ce te împiedică să îți descoperi sau să îți urmezi pasiunea, sau visurile?

Ce te-a împiedicat pân acum?

Această întrebare e esențială, fiindcă stabilește premisele pentru celelalte întrebări. Dacă nu știi ce te oprește, de unde știi că te oprește ceva?

Oricum, chiar dacă știi ce e, de fapt uneori nu e nimic. 🙂

4. Ce anume face ca acel lucru să îți stea în cale?

Ia răspunsul la #3, și sfredelește. Dacă ți-e teamă, întreabă-te: de ce anume îți este teamă?

De exemplu, mie mi-a fost frică atunci când am scris primul articol. M-am temut că oamenilor nu le va place ceea ce scriu, și munca mea nu își va avea confirmarea.

5. În ce mod te oprește acel ceva?

Ia răspunsul la #3. Rămânând la exemplul cu teama: în cazul acesta, întrebarea ar fi: în ce mod te oprește teama să mergi înainte. În cazul meu, teama m-a făcut confuz, mă simțeam copleșit și nesigur. Mă paraliza și îmi imaginam scenarii dezastruoase care mă împiedicau să acționez.

6.Cum ai putea rezolva problemele?

Când vei căuta adânc să găsești ceea ce te împiedică, vei ajunge de la un lucru la un proces. De ex, teama se transformă în imagini și scenarii, sau senzații în corp.

Poți căuta soluții la probleme, poți schimba modul în care îți reprezinți teama, sau poți elimina senzațiile.

7. Cum se face că X înseamnă că nu poți face Y?

Hai să luăm tot teama. De ce teama te face să nu îți poți descoperi sau urma pasiunea?

Dacă doar te sperii singur, de ce nu poți depăși momentul? Dacă te temi de ceea ce vor gândi ceilalți, nu crezi că ar trebui să te temi mai mult de ceea ce crezi tu?

Toate astea se petrec în tine și nu în afara ta, așa că poți merge înainte chiar dacă ești speriat.

8. Dacă toate problemele tale s-ar rezolva, ce ai face?

Dacă toate problemele mele s-ar rezolva chiar acum, aș fi mai îndrăzneț, aș acționa mai mult, și aș merge mai departe. Și… chiar asta fac?

Dar, ca să rămânem la întrebare: dacă nu ai avea probleme, griji sau temeri, ce ai face tu?

9. Ce te interesează?

Ce îți place sa faci? Când am început, îmi era clar: îmi plăcea să ma ocup de dezvoltare personală și să fac afaceri online. Aceste două teme erau viața mea, și încă mai sunt. Citesc, ascult și meditez la tot ce prind, dar înainte să încep, nu credeam că voi reuși. Până la urmă mi-am dat seama că nu era nevoie să cred în mine ca să încep,  și am trecut la treabă, iar acesta e motivul pentru care citiți aceste cuvinte.

10. Care sunt ariile tale de interes?

Unii oameni și-au suprimat pasiunile, pentru că li s-a spus că e imposibil să facă ceea ce le place, sau și-au spus singuri asta. Dacă faci parte din această categorie, aruncă o privire în trecut. Ce îți plăcea să faci? Ce aducea pasiune, scop, și împlinire vieții tale?

11. De unde știi că nu știi?

Mulți dintre cei cu care vorbesc îmi spun că ei nu știu ce își doresc, dar … de unde știu?

Asta e ceva confuz, e ceva la care nu ne gândim de obicei. Și întrebarea deschide uși noi în mințile noastre.

Un posibil răspuns ar putea fi: “Așa simt.”  dar … e și un răspuns la asta, adică: ” așa simți. Și nu te-ai înșelat niciodată?”

Ăsta e doar începutul. Vă încurajez să vă jucați astfel, fiindcă ceea ce crezi a fi adevărat nu e adevărat, e doar ceea ce crezi.

12. Cum te oprești?

Dacă nu știi care e pasiunea ta, întreabă-te cum poți face să nu îți găseşti pasiunea, sau cum să faci să nu acționezi. Ce faci ca să nu aibă loc? Și ce ar trebui să faci ca să îți descoperi pasiunea?

Tot așa se procedează și cu identificarea pasiunii. Cum te oprești de a progresa, și cum poţi întoarce asta în avantajul tău?

13. Dacă ar trebui să îmi arăți cum să îți rezolv problema, cum ai face asta?

Asta e nostimă. Daca ar trebui să mă înveți cum să fac să nu îmi găsesc pasiunea, sau cum să nu îmi urmez pasiunea, cum ai face asta?

Scrie procedeul pe hârtie. După ce ai conștientizat întregul procedeu, vei vedea care sunt etapele de rezolvare, și vei vedea cât e de ridicol.

Asta te va ajuta să oprești procesul data viitoare când își ițește capul urât.

14. Întotdeauna?

Cei mai mulți oameni spun că nu au știut niciodată care e pasiunea lor, dar eu știu că mint, fiindcă cu toții am întrezărit cândva cum e să ne bucurăm cu adevărat de viață.

Pasiunea nu trebuie să însemne că ai un singur lucru care îți place, ar putea însemna doar să fii în miezul lucrurilor și să te bucuri de prezent.

15. Cum îți vei da seama?

Cum vei ști că ți-ai găsit pasiunea și că ești pe drumul cel bun în îndeplinirea visurilor tale? Ce semne interioare sau exterioare îți vor spune asta? E o întrebare importantă care te va edifica și vei ști dacă ți-ai atins sau nu obiectivul, sau măcar dacă ești pe drumul cel bun.

16. Dacă ar avea loc un miracol la noapte … tu cum ai afla asta?

Aceasta e o prelungire a întrebării #15. Ce ar trebui să schimbi în viața ta ca tu să trăiești un miracol? Daca nu reușești să îți descoperi pasiunea, ce ar trebui să schimbi ca să reușești?

17. Ce ai face dacă ai ști că nu poți da greș?

Dacă Superman ți-ar da o poțiune magică, una care să te facă imun la eșec, ce ai încerca?

Ai scrie o carte, ai începe un blog, ai începe să vorbești în public, sau ai ieși în stradă și ai îmbrățișa oamenii?

18. Ce vei face când îți vei fi găsit pasiunea?

Asta e un mod foarte bun de a adânci căutarea. Ce vei face când îți vei fi găsit pasiunea? Sau ce vei face când îți vei fi îndeplinit toate visurile?

E ceva ce amâni? Mulți oameni confundă obiectivele, sau faptul de a-și găsi pasiunea, cu ceva de care au nevoie înainte de a face ceea ce își doresc cu adevărat.

Se mint singuri. Și tu faci la fel?

19. Dacă te-ai preface că știi?

Dacă te-ai preface că știi care îți e pasiunea, care ar fi? Dacă te-ai preface că vezi limpede, care ar fi următorul tău pas? Asta e o întrebare grozavă care anulează neîncrederea și îți permite să visezi la posibilități.

20. Ce s-ar întâmpla dacă nu ai reuși?

Ce-ar fi dacă nu ar trebui să îți descoperi pasiunea ca să te bucuri de viață? Nu e vorba despre a avea ceva. Deja ai tot ce îți trebuie ca să fii vesel, fericit, și satisfăcut.

Ce s-ar întâmpla dacă ai renunța la căutarea pasiunii și doar te-ai distra?

21. Ce te trezește la viaţă?

Care e acel ceva care te umple de vivacitate? Pentru mine, e vorba de a-i ajuta pe ceilalți să depășească ceea ce ei percep ca limite, după care să își poată urma pasiunea, și să fie plătiți pentru a face ceea ce le place.

E o temă bună pentru scriere liberă. Scrie întrebarea în capul unei pagini albe, și scrie tot ce ai in minte pe hârtie timp de 20-30 de minute, și vezi ce iese.

22. De ce e important pentru tine să îți trăiești pasiunea?

Întrebarea aceasta vrea să afle ce vrei de fapt. Întreabă-te de nenumărate ori acest lucru, până când ajungi la a nu putea exprima în cuvinte. Cineva cu care am exersat aceasta a mers așa când i-am pus întrebarea asta: să ajut oamenii >>venit pasiv>>îndeplinirea unui vis>>recunoaștere>>a se simți complet și fericit.

Până la urmă, ceea ce ne dorim de fapt e să ne simțim întregi și fericiți. Acel om a descoperit că deja se simţea așa, deci avea tot ceea ce își dorea. E perfect să pornești la drum de aici.

23. Ce se va întâmpla dacă nu acționezi?

Cum va fi viața ta, în 5, 10, 15 ani, dacă nu îți urmezi pasiunea? Vei fi fericit? Vei regreta că nu ai făcut nimic, sau va fi bine?

Majoritatea oamenilor vor regreta. Știu că eu aș fi printre ei, de aceea acționez acum, în pofida temerilor.

24. Ce se va întâmpla dacă vei acționa astăzi?

Cum va arăta viața ta dacă vei acționa acum? Cum va arăta în 5, 10, 20 de ani de acum înainte? Vei fi împlinit, satisfăcut și fericit?

Totuși nu uita că nu e totul să fii fericit în prezent și să neglijezi ziua de azi. E important să încerci să te îndrepți spre ceva ce îți place, bucurându-te de aici și acum.

25. Cum poți acționa?

Ultima întrebare e: ce poți face acum? Dacă nu ești sigur că știi care e pasiunea ta, ce pași poți face ca să te apropii  de ea? Dacă știi deja care e pasiunea ta, ce poți face ca să înaintezi?

Ca să ai o viață pasionantă, trebuie să acționezi.

Concluzie

Hai să rezumăm. E greu, fiindcă dacă ai parcurs și ai scris răspunsurile la întrebări, vei fi descoperit despre tine lucruri pe care nu le știai. Dacă, pe de altă parte, ai parcurs articolul, dar nu ai scris nimic, îți sugerez să te întorci și să notezi. Dacă tot nu vrei, înseamnă că ai ales să rămâi acolo unde ești, și atât timp cât tu eşti ok, e bine. Nu aștepta miracole, fiindcă tu ești singurul care își poate crea viața visurilor sale.

Autor: Anthony Dejolde